wino

Co to znaczy, że wino jest wytrawne?

Total
0
Shares

Wino wytrawne jest jednym z najpopularniejszych win na świecie. Ze wszystkich win, to ono jest najbardziej wymagającym w produkcji winem. W zależności od szczepu użytego do fermentacji każde wino smakuje inaczej. Przy określaniu smaku wina decydująca jest ilość cukru resztkowego. W miarę zaawansowania procesu fermentacji jest go coraz mniej. Wino przechodzi kolejne “wcielenia” , od wina słodkiego , przez półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. To od enologa zależy kiedy przerwany zostanie proces fermentacji i jaki rodzaj wina będzie efektem końcowym.

Rodzaje wina wytrawnego 

Rodzaje wina uzależnione są od szczepu użytego do fermentacji. Wyróżnia się następujące rodzaje win:

  • Sauvignon- wino białe
  • Riesling- wino białe
  • Blanc-wino białe
  • Chardonnay -wino białe
  • Cabernet Sauvignon -wino czerwone
  • Pinot Noir- wino czerwone
  • Merlot- wino czerwone
  • Syrah- wino czerwone 

Do czego pasuje wino wytrawne?  

W doborze wina wytrawnego do obiadu warto kierować się zasadą podobieństwa. W myśl tej zasady do tłustego dania mięsnego pasować będzie czerwone wytrawne wino. Do dania rybnego doskonałym wyborem będzie wino białe. 

Do deseru , w którym jest dużo czekolady idealnie pasować będzie czerwone wytrawne wino, natomiast do deseru na bazie owoców sezonowych dobrym dodatkiem będzie wino białe. 

Wino wytrawne pasować będzie  i do obiadu i do deseru. Ważny jest natomiast kolor wina. W myśl zasady o podobieństwach tłuste mięsne dania doskonale będą się komponować z czerwonym wytrawnym winem , natomiast do dania rybnego pasuje białe wytrawne. 

Informacje zawarte na stronie wybieramwino.pl , pomogą w dokonaniu odpowiedniego wyboru wina. 

Właściwości wina wytrawnego 

Bogactwo smaków i aromatów win wytrawnych to nie wszystko. Nie można zapominać o ich działaniu na zdrowie człowieka.

  1. Działanie osłonowe na błonę śluzową żołądka- dzięki garbnikom
  2. Działanie moczopędne- dzięki temu organizm łatwiej wydala szkodliwe produkty przemiany materii np. mocznika. U ludzi spożywających regularnie wino znacznie rzadziej występuje kamica nerkowa
  3. Wino zawiera resweratol, w czerwonym jest go pięciokrotnie więcej. Resweratol stymuluje gen długowieczności. Najwięcej resweratolu jest w winach ze szczepu Pinot Noir.
  4. Regularne picie wina zmniejsza negatywne skutki siedzącego trybu życia, zmniejsza ryzyko otyłości i wystąpienia cukrzycy typu 2
  5. Przeciwutleniacze zwarte w winie podnoszą wydolność płuc
  6. Oksydanty zawarte w winie ( więcej w czerwonym) mają pozytywny wpływ na stan naczyń krwionośnych, rozszerzają je a co za tym idzie poprawiają ukrwienie narządów. 

Należy pamiętać, że takie korzyści niesie spożywanie wina z umiarem. Jedna lampka wina dziennie jest wystarczająca. 

You May Also Like

Dlaczego warto pisać?

Nie jest prawdą, że pisać mogą tylko jednostki wybitne. Warto to czynić z wielu innych powodów, niekoniecznie w celu publikacji. Poniżej wymienię kilka argumentów przemawiających za praktykowaniem tego hobby. 1.…
Zobacz więcej